In AFAS is het mogelijk om binnen weergaven te filteren. Gebruik je dezelfde filter vaker, dan kun je een filter ook opslaan. In deze How to wordt uitgelegd hoe je dit kunt aanmaken.
Filter aanmaken en opslaan
Step 1: Ga naar de gewenste weergave
Je kunt in iedere weergave de gewenste filters aanmaken. Denk wel goed na over hoe je filters zet als je filters wilt opslaan. Wil je bijvoorbeeld een overzicht van alle tijdsleveringen van vandaag, zet het filter in het datumveld dan niet op de datum van vandaag, maar gebruik een generieke code (=[vandaag])
Als voorbeeld maken we een filter aan op de weergave 1.V.O. per order waarin we alle orders willen zien die nog een reservering zijn en in het verleden vallen. Omdat het 'verleden' elke dag verandert qua dagen die er in vallen, is hier een generieke code voor nodig.
Net zoals bij een eenmalige filter, geef je de selectie die je wilt zien in de lichtblauwe rij. Omdat we alle reserveringen willen zien, zetten we bij de kolom Res. een filter op =J (J staat voor ja en betekent dat de vinkbox 'aan' staat).
Daarnaast willen we alleen reserveringen zien die in het verleden liggen. De Lev.dat (toegez.) moet dus kleiner zijn dan vandaag. Wil je de reserveringen van vandaag er ook bij zien, dan zou het '=<[vandaag]' zijn.
De filters worden geactiveerd als je enter drukt.
Zoals je hiernaast kunt zien is nu de selectie gemaakt en zie je alleen nog reserveringen die in het verleden vallen (vandaag is het 11-02-2021).
Het filteren van de juiste gegevens is gelukt, dus nu kun je het filter nu gaan opslaan.
Step 2: Filterbalk tonen
Nadat je het filter hebt ingesteld en je gecontroleerd hebt of de resultaten juist zijn, kun je het filter eenvoudig opslaan zodat je dit in de toekomst met 1 druk op de knop kunt openen. Voordat je filters met 1 druk op de knop kunt openen, is het belangrijk dat je filterbalk wel zichtbaar is.
Zie printscreen hiernaast. Als je filterbalk nog niet zichtbaar is, klik dan op het driehoekje naast het blauwe filter om het dropdown menu te openen. Kies voor fFilterbalk tonen.
De filterbalk is nu zichtbaar.
Step 3: Filter opslaan (of wijzigen)
Ga nu naar het driehoekje naast de button Filters en kies de optie Snelfilter opslaan.
Wil je een bestaand filter wijzigen? Kies dan Filter tonen of maak gebruik van de sneltoets combinatie Ctrl+F
Er opent zich nu een pop-up. Je kunt hier nog evt aanpassingen doen in het filter.
Eerst word je gevraagd een Beschrijving van de filter te geven. Dit is de naam die straks zichtbaar is bij je filters.
Tip: maak de naam kort, maar wel zo duidelijk mogelijk.
Daaronder bevind zich nog een pop-up met een overzicht van de filters die je hebt gedaan. Hier kun je nog eventuele aanpassingen dien. Klik op OK en in je filterbalk staat nu je filter.